Tunggu! Ini Semua POYO!!

on 31 January 2013

Assalamualaikum..

Hadeh dengan tak kene mengena aku tak tahu nak letak tajuk apa.. Mood demam+batuk+selesema = macam na nak p Genting nanti.. Huhuhuhu semalam seharian tak blogwalking, line hampeh sangat.. Kekadang aku tak paham , kejap ok kejap tak line kat sini.. Nak tukar Yes?? Bagus cadangan, tapi tak tahu sini line ok ke tak takut menyesal tak sudah.. Almaklum lah duduk celah bukit.. Nak tunggu streamix/uniFi? Alah yang kat rumah tu pun sedang bermasalah, so nak taknak kena la pakai broadband Celcom ni.. Boleh la..

Apa yang terjadi dengan blog aku sekarang ni pun aku tak pasti, apa aku ni kuat sangat edit blog ke?? Bila tanya blogger lain semua cakap takde masalah.. Mungkin line tempat aku ni kot.. Haha dah berapa hari line slow, kekadang rasa tertekan, tapi apa boleh buat.. Sabor je lah.. Tapi bila aku buka blog ni, aku sendiri pun terkejut.. 


Pehh terkojut den.. Blogger yang tak asing lagi follow blog yang kerdil macam aku ni.. Wahh sesuatu yang aku rasa macam penghargaan.. Hehe thanks Lyssa Faizureen.. Sebab sudi follow blog yang tak berapa nak ada ni.. Nak tahu, sebab aku selalu pi tengok tutorial nya dulu.. Sekarang ni dia busy dengan study so tak dapat la nak berblog macam dulu.. Apa pun gud luck to Lyssa..

Ni baru ada line ok, so dapat lah aku nak berblogwalking setelah hampir 48jam aku meninggalkan nya.. 



Segmen Jadikan Followers Unlimited !

on 29 January 2013

Assalamualaikum.. 

Lama rasanya tak join segmen ni, tengah blogwalking sambil pekena teh o ais, ternampak pula satu segmen yang menarik perhatian aku.. Bagus segmen ni, dengan segmen ni kita dapat tambah kenalan dan kawan-kawan.. Jom meriahkan segmen sahabat blog kita ni..



  • Klik banner yang awesome ni untuk join..
  • Followers sekarang cuma = 631orang
  • Hajat nak tambah lagi kawan..

Mereka Di Halaman Pertama Google..

Assalamualaikum..

Pelbagai cara yang aku cari untuk mendalami ilmu SEO ternyata bukan sesuatu yang boleh di anggap mudah.. Pelbagai cara juga yang aku kaji bagaimana hendak meletakkan blog aku di dalam halaman pertama enjin carian seperti google, yahoo, bing dan sebagainya.. Adapun aku akan sentiasa belajar untuk mendalami konteks dan apa yang sebenarnya tentang SEO..

Mereka ada yang dah menguasai ilmu SEO ini amat beruntung, rugilah kalau kita tak belajar serba sedikit tentang betapa pentingnya SEO pada blogspot.. Namun pada hari ini, kebanyakan mereka yang berada di halaman pertama google banyak sudah berubah, tidak hanya wordpress.. Blogspot juga sedikit sebanyak telah mendominasi halaman pertama google.. Rugi rasanya aku tidak dapat menghadiri event yang sememangnya menjanjikan pulangan yang lumayan untuk aku mendalami ilmu daripada mereka yang terhebat.. Baru-baru ini event Sepetang Bersama Blogger 2013 anjuran #SBB2013 anjuran Denaihati.com . Rugi tak dapat tahu lebih awal, memang rugi.. Dapat juga aku info dan tips-tips yang penting untuk aku menambah baik diri aku dalam berblog ini..

Cuba cari keyword blogspot, tentulah kita akan jumpa Maria Elana, Fatin Liana, Hanis Zalikha .. Terus terang memang banyak blogger wanita dari blogger lelaki.. Tetapi bila aku cari tips-tips especially SEO banyak blogger lelaki yang lebih mengutamakan SEO..



Terus terang, sebenarnya aku sedang mengkaji pelbagai tips yang aku cari.. Dan aku akan dalami.. Chayok-chayok!

Cari Jodoh Online??

on 28 January 2013

Assalamualaikum..

Fenomena yang baru saja aku dapat tahu.. Aikk?? Benda ni bukan dah lama ke?? Hehe sebelum ni memang serius aku tak tahu, tetiba tengah leka ber'facebook' ternampak pula satu page yang agak memeranjatkan aku.. Cari Jodoh Online..

** Tolong abaikan background pink tu ye.. Hahaha mood jambuu gitu.. Ahaks!

Tak kata pun perkembangan macam ni tak bagus.. Yela sesuatu percubaan yang agak baik.. Bagi yang belum menemui jodoh.. Bukan macam dulu, yang si laki mengurat si wanita di bus stop je.. Berbekalkan baju kemeja lengan lipat sikit, berseluar yankee, berkasut kulit, rambut sisir belakang, ada pencungkil gigi dekat mulut.. Siul sekali untuk mengayat si wanita.. Tapi dunia banyak berubah, ada banyak dah rakan aku yang menemui jodoh dalam online ni..

Jodoh menerusi internet adalah nikmat untuk manusia akhir zaman - UAI

Memang sesuatu nikmat, tetapi itu semua atas niat kita.. Sama ada untuk pilh jalan yang benar, atau jalan yang salah.. Sememangnya di dalam dilema, umur makin meningkat, tetapi tiada jodoh.. Hehe pun sekarang ada mengalami perasaan macam tu.. Sering kali membaca entry-entry yang di buat oleh Cik Lyeen memang best, yela siapa takna kahwin muda.. Tapi aku fikirkan tanggungjawab.. Amat menarik jika aku kongsikan bersama dengan korang.. Kan??

Jangan ingat kahwin tu fikir sedap je, bila sudah akad nikah tu bila saksi cakap dah sah.. "Bereh doh, malam ni sedap" tapi sah tu sebenarnya shortform dari perkataan susah.. Mana tak susahnya, budak-budak colour pensil Luna ada 12 jenis cuma RM4.90, tetapi bini kita nanti 24 jenis bagi RM200 baki 20sen je..

Nampok?? Bukan mudah sebenarnya untuk menjadikan tanggungjawab itu.. Tetapi sebenarnya aku dan lelaki lain yang masih berstatus bujang" tratantang " ni akan melalui benda ni juga.. Bersedia lah.. :D




Awas! Bisikan Syaitan..

Asssalamualaikum..





" Syaitan tanya, kalau semua benda ada Pencipta, siapa cipta Allah? "


Luah Imtisal dalam keberatan. Tangannya kelehitan terketar-ketar sebaik sahaja menuturkan pertanyaan itu.


" Sal, segeralah beristighfar kemudian meludah ke kiri tiga kali "


Pinta Asiah Yusra mengikut ajaran sunnah.


" Ok, katakanlah Allah itu ada Pencipta iaitu Tuhan A.
Tuhan A itu pun ada Pencipta iaitu Tuhan B.
Tuhan B pula ada Pencipta iaitu Tuhan C.
Dan seterusnya sampai Tuhan Y dicipta oleh Tuhan Z.
Sampai kat situ, siapa cipta Tuhan Z?

Persoalan ini takkan habis!
Tak logik dek akal pun.
Maha Suci Allah daripada mempunyai Pencipta.
Tiada sesiapa yang menciptakan-Nya.
Dialah awal dan akhir, sedia kala dan kekal.
Dia tak sama dengan makhluk! Dia tak sama! "

***

" Kalaulah setiap Tuhan ada Pencipta, berapa ramai Tuhan yang kita ada?
Tentu huru hara alam ni jadinya sebab ditadbir oleh ramai Tuhan.
Malah kepercayaan Tuhan ramai ni sama dengan kepercayaan orang Hindu.
Kalau kita faham macam tu, maknanya kita setuju dengan agama Hindu.
Tuhan mereka berpuluh ribu. Tak logik! "

" Mesti ada sesuatu kuasa yang zat-Nya tiada Pencipta kerana Dialah yang mencipta semua yang ada.

Dia pasti wujud, sedia kala, kekal, Dia lain daripada yang lain, berdiri sendiri, tiada awal dan akhir, Maha Melihat, Maha Mendengar dan dah tentu zat-Nya mempunyai sifat-sifat yang tak sama dengan makhluk.

Sifat yang layak bagi Pencipta dan Pentadbir alam maya ini tentu sifat-sifat yang luar biasa dan tak mampu ditangkap oleh pancaindera.

Fitrah manusia sendiri mengakui kebenaran ini ".

" Dia tak perlu pada yang lain.
Semua yang lain perlu dan hajat pada-Nya.

Ingat, Dia tak sama dengan makhluk.
Dia tak sama!

Kalau kita anggap Dia ada Pencipta bermakna Dia sama dengan makhluk.
Mustahil Pencipta sama dengan makhluk.
Dia tak sama! ".

.: Dipetik daripada Novel Tautan Hati :.

**********************************************************************************************************


IBLIS dan syaitan adalah musuh nyata manusia. Kedua-duanya termasuk kaum jin yang dijadikan daripada api sangat panas dan tergolong dalam spesies makhluk ghaib, iaitu tidak kelihatan dengan mata kasar manusia biasa, kecuali apabila ia menjelma dalam bentuk tertentu.

Syaitan dan iblis mempunyai empayar kerajaan yang besar, malah ada pihak mendakwa nisbah seorang manusia 99 jin, manakala satu jin 99 malaikat, menunjukkan banyaknya makhluk terbabit yang mempunyai tugas masing-masing.

Antara tugas syaitan ialah:

1. Menghasut manusia untuk melakukan kejahatan. Sebab itu Allah mengingati manusia supaya berwaspada dengan hasutan terbabit. 

“Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi, yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah syaitan; kerana sesungguhnya syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu. Ia hanya menyuruh kamu melakukan kejahatan dan perkara yang keji, dan menyuruh kamu berkata dusta terhadap Allah, apa yang kamu tidak ketahui.” (al-Baqarah:168-169)

2. Menakut-nakutkan manusia. Syaitan juga bekerja menakutkan dan membimbangkan manusia, terutama berdepan persoalan rezeki, dengan hidup miskin dan susah. 

“Syaitan itu menjanjikan kamu dengan kemiskinan dan kepapaan, dan ia menyuruh kamu melakukan perbuatan yang keji; sedangkan Allah menjanjikan kamu keampunan daripada-Nya serta kelebihan kurniaNya. Dan (ingatlah), Allah Maha Luas limpah kurnia-Nya, lagi Maha Mengetahui.” (al-Baqarah:268)

3. Menyesatkan manusia. “Tidakkah engkau melihat orang yang mendakwa bahawa mereka telah beriman kepada al-Quran yang telah diturunkan kepadamu dan kepada apa yang diturunkan dahulu daripadamu? Mereka suka hendak berhakim kepada taghut, padahal mereka telah diperintahkan supaya ingkar kepada taghut itu. Dan syaitan hendak menyesatkan mereka dengan kesesatan yang sejauh-jauhnya.” (an-Nisa’:60)

4. Menimbulkan permusuhan sesama manusia. Cara syaitan ialah menimbulkan syak wasangka, hasad dengki dan kebencian. “Sesungguhnya syaitan itu berkehendak menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu dengan arak dan judi…” (al-Maidah:91)

5. Melalaikan dan menghalang manusia daripada mengingati Allah. “…dan mahu memalingkan kamu daripada mengingati Allah dan daripada mengerjakan solat. Oleh itu, mahukah kamu berhenti?” (al-Maidah: 91)

6. Mencari calon penghuni neraka. “Sesungguhnya syaitan adalah musuh bagimu, maka jadikanlah dia musuh; sebenarnya dia hanya menyeru golongannya supaya menjadi penduduk Neraka.” (Fathir:6)

7. Berusaha merayu manusia supaya mencintai dan memujanya. “Bukankah Aku telah perintahkan kamu wahai anak-anak Adam, supaya kamu jangan menyembah Syaitan? Sesungguhnya ia musuh yang nyata bagimu!” (Yasin: 60)

8. Disebabkan tidak senang dengan ketenangan manusia, syaitan mengada-adakan pelbagai onar, termasuk membisikkan sesuatu ke telinga dan hati manusia. 

“Dari kejahatan pembisik, penghasut yang timbul tenggelam. Yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia. Dari kalangan jin dan manusia.” (an-Nas: 4-6)



Kita hanya mampu berusaha untuk mengelak dari dengar apa yang di bisikan oleh syaitan, bagi diri aku kisah silam yang telah terjadi telah membuatkan aku sedar.. Yang bahawa, tiada apa yang kita akan dapat jika kita  terpedaya dengan hasutan syaitan, kerana syaitan dan iblis akan terus menyesatkan kita sehingga hari Kiamat kelak..

Koleksi Gambar 3D Yang Awesome!!

on 27 January 2013

Assalamualaikum..

Semalam dah berkongsi gambar yang pelik tapi lucu kan?? Ok sekarang aku cuma nak kongsikan bersama korang tentang apa yang di namakan sesebuah lukisan yang nilainya sangat mengujakan.. Hasil aku geledah internet jumpa la himpunan lukisan 3D yang tersangat awesome.. Jom kita saksikan bersama??








Banyak artistik yang lahir dekat negara kita ni, tapi masih lagi belum menyerlah lagi seperti orang Barat.. So daripada conteng dinding buat Gravity tu, elok lukis macam ni ada juga nak di banggakan.. Peace yaww :)

Segmen : Bloglist untuk Blogger!

Assalamualaikum..

Disebabkan internet tak bapa nak cantik hari ni, aku nak sangat cari bloglist baru untuk aku isi dalam senarai bloglist terkini aku..

Syarat nya :

  • Blogger yang rajin buat entry.
  • Blogger baru 1tahun ke bawah.
  • Follower kurang daripada 1K.
Ok cuma tu saja, harap 7 orang blogger yang aku cari ini masih belum tersenarai di dalam bloglist aku.. Sebelum korang drop comment tu baik check ye.. Dan sentiasa akan di kemas kini, aku akan refer balik entry ini untuk memperbaharui senarai bloglist aku.. So sesiapa pun akan berpeluang ok ..

Koleksi Gambar Pelik Tapi Lucu..

on 26 January 2013

Assalamualaikum..

Hari ni nak kongsi koleksi gambar yang pelik tapi lucu yang aku rasa boleh membuat sesorang kehairanan, lepas itu boleh gelak.. Hehe saksikan ye..





Apakah yang anda faham dengan ketiga-tiga gambar di atas??

Aku Di Vektorkan??

on 25 January 2013

Assalamualaikum..

Haa hari ni aku merasa gembira sangat.. Sebab apa?? Di tajuk entry pun dah ada kan?? Takpayah nak buat ayat tak habis.. Hehe nak tahu sapa yang lukis? Blogger femes nanti ni.. Ala yang dah masuk dalam blog Lyssa Faizureen tuh.. Laa tak kenal ke?? SM la @ lebih di kenali dengan nama manja di dalam blog ni Cik Lisa.. Amboii ang.. Senyum tak habis aku.. Apa pun sep2 kita dah gang dah.. Nak tengok??


Kreatif la.. Aku teringin sangat hari tu.. Hehe korang nak korang boleh contact dia tau??? 

Blackberry Z10 Vs Iphone 5

Assalamualaikum..

Pada 30 Januari ini dunia bakal di kejutkan dengan munculnya smartphone yang bakal mengalahkan ciri-ciri hebat yang di miliki Iphone 5.. Blackberry,adalah sebuah syarikat pembekal telefon yang gah setanding dengan Apple.. Blackberry Z10 (BlackBerry 10 L-Series) adalah model terbaru yang akan di pasarkan mulai 30 Januari.. Ciri-ciri dan spefikasi awal yang telah di nyatakan sebelum ini telah membuktikan bahawa keluaran baru blackberry ini akan mengalahkan model dari Apple iaitu Iphone 5..




Dikatakan  Blackberry Z10 ini memiliki ciri seperti berikut :


• 4.2”, 1280×768 HD display
• 2GB RAM
• 16GB Internal Storage
• 1800 mAh Battery
• Front Facing w/2MP Camera, 2X Zoom, 720p Video
• 8MP Rear Facing Camera w/1080p Video and 5X Zoom, Single LED Flash
• Wi-Fi, BT, GPS, 4G, NFC


Lihat pula perbezaan di antara Blackberry Z10 dan Iphone 5 :



Meta Tag : Dalam SEO


Meta Tag dalam sesebuah blog itu amat lah penting dalam mengejar ranking pertama dalam google.. Oleh itu memasang Meta Tag di dalam blog dengan betul adalah satu cara yang akan menyebabkan kejayaan seseorang blogger, tidak hanya terlalu bijak untuk posting sesebuah entry sahaja tetapi juga mahu mempelajari dan mempraktikkan trik-trik SEO(Search Engine Optimization)di dalam sesebuah blog.. Seperti mana yang kita sedia maklum, SEO sangat besar pengaruhnya untuk menentukan sesebuah blog itu.. SEO itu sendiri merupakan suatu proses meningkat kan traffic sesebuah blog untuk mencapai rangking pertama di muka enjin carian yang sangat berpengaruh seperti Google.. Dengan kata erti lain, dengan menggunakan sesuatu keyword, SEO akan membolehkan entry yang di post akan tercatat di dalam dalam halaman pertama Google.. Apa yang di harapkan dengan memasang meta tag ini akan membantu dan menarik pengunjung ke blog kita..

Sebenarnya ada banyak meta code yang boleh menjadikan SEO kita akan menjadi lebih friendly.. Tetapi jangan ambil mudah untuk memasang meta code ini, segala keyword atau discription hendak lah di isi dengan betul dan yakin dengan memasang keyword itu akan lebih menjadikan blog kita seo friendly.. Ok tanpa membuang masa :


Tutorial memasang meta tags di blog :

  • Login ke dashboard dan masuk ke Templete.
  • Edit HTML --> Tick Expand Widget.
  • Cari kod di bawah ini :
<b:include data='blog' name='all-head-content'/> atau  <title><data:blog.pagetitle/></title>  atau  <title><data:blog.pageName/> - <data:blog.title/></title>  atau  <title><data:blog.title/></title>
  • Cari hanya salah satu daripada kod di atas.. Ada jumpa?? Jika jumpa copy kod di bawah ini dan paste kan di bawah kod yang korang dah jumpa tadi.
<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
<title><data:blog.pageTitle/></title>

<meta content=' ISI DENGAN DESCRIPTION BLOG ANDA ' name='DESCRIPTION'/>
<meta content=' ISI DENGAN KEYWORD BLOG ANDA ' name='KEYWORDS'/> </b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<title><data:blog.pageName/></title>
<meta expr:content='data:blog.pageName + &quot;, &quot; + data:blog.title + &quot;, &quot; + data:blog.pageName' name='Description'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName + &quot;, &quot; + data:blog.title + &quot;, &quot; + data:blog.pageName' name='Keywords'/>
</b:if>
<meta content='index, follow' name='robots'/>

<meta content=' NAMA PENGGUNA BLOG ' name='author'/>
<meta content='2013, ISI DENGAN NAMA BLOG ' name='copyright'/>
<meta content='1 days' name='revisit-after'/>
<meta content='id' name='language'/>
<meta content='id' name='geo.country'/>
<meta content='Malaysia' name='geo.placename'/>
<meta content='all-language' http-equiv='Content-Language'/>
<meta content='global' name='Distribution'/>
<meta content='global' name='target'/>
<meta content='Malaysia' name='geo.country'/>
<meta content='all' name='robots'/>
<meta content='all' name='googlebot'/>
<meta content='all' name='msnbot'/>
<meta content='all' name='Googlebot-Image'/>
<meta content='all' name='Slurp'/>
<meta content='all' name='ZyBorg'/>
<meta content='all' name='Scooter'/>
<meta content='ALL' name='spiders'/>
<meta content='text/html; charset=UTF-8' http-equiv='Content-Type'/>
<meta content='true' name='MSSmartTagsPreventParsing'/>
<meta content='blogger' name='generator'/>
<meta content='general' name='rating'/>
<meta content='never' name='Expires'/>


  • Gantikan segala maklumat yang di tulis dalam warna BIRU..
  • Preview dahulu, kalau tiada apa-apa masalah baru save..
Ada lagi satu meta kod, kali ini kod nya agak mudah tapi kesannya sama seperti meta kod di atas.. Cara pasangnya juga sama, paste kan code di bawah ini selepas code yang di cari..

<b:if cond='data:blog.url == &quot;Isi dengan Url Blog&quot;'><title><data:blog.pageTitle/></title><meta content='Isi dengan deskription Blog Anda' name='description'/><meta content='Isi dengan keyword Blog Anda' name='keywords'/> </b:if><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><title><data:blog.pageName/> - <data:blog.title/></title><meta expr:content='data:blog.pageName + &quot;, &quot; + data:blog.title + &quot;, &quot; + data:blog.pageName' name='description'/><meta expr:content='data:blog.pageName + &quot;, &quot; + data:blog.title + &quot;, &quot; + data:blog.pageName' name='Keywords'/></b:if>

Tukarkan segala perkataan yang berwarna BIRU itu .. Jika anda mengisi ruangan keyword dengan betul, blog anda akan tercatat di halaman pertama Google.. Selamat Mencuba..

Baru Sempat..

Assalamualaikum..

Hari ni aku cuti, tak kerja tapi entah kemana merayau-rayau.. Hehe sekarang ni baru sempat nak menaip entry.. Adeh besok kerja lagi dah.. So cuti tadi aku buat apa yang aku selama ni nak buat.. Haha dah lama aku tak macam ni, dulu masa duk Johor selalu jugak berkubang macam ni.. Oh masa lalu yang aku selelau rindui.. Zaman budak-budak mandi sungai sampai kecut dah tangan, dari tengahari mandi sampai lah bawak ke senja.. Teringat abah sampai bawak kayu sebab mandi sampai tak hingat dunia.. Ekekeke..

Masa : 4pm-4.30pm.
Lokasi : Salam Sentosa, Bukit Sentosa.

Idea yang tak terlintas di kepala.. Tetiba je kawan ajak aku pergi mandi dekat air terjun Sg.Kedondong ni.. Kat mana tempat tu ?? Boleh search gps or google maps ok.. Jalan Batang Kali- Genting Highland.. Bukan nak cakap lebih, citer sini abis sini ( Tiru ayat syuib) memang jelas nampak Genting kalau dari depan rumah aku ni.. Haha jeles ke?? Cuma nampak lampu je, nak g??? Habihkan duit.. Dan aku ni bukan berdarah sejuk.. Tak selesa pergi atau stay kat tempat sejuk lelama.. hahaha..

Masa : 4.45pm - 5.30pm.
Lokasi : Atas jalan ride moto.

Masa ni aku tengah bawak motor, wah seronok sakan.. Sebab semalam aku memang tak planning apa nak buat lagi pun bulan makin gelap atau lebih dikenali aku poket tengah tak tebal.. So aku ingat nak lepak rumah habis kan masa aku depan lappy layan blog.. Tetapi tetiba kawan call ajak ngeteh, so ikut la.. Dan-dan terus ajak mandi air terjun.. Wah! Tanpa fikir panjang aku terus nak pergi.. Sepanjang perjalanan memang seronok.. Dah sampai lagi lah bertambah seronok..

Masa : 5.35pm- 6.30pm.
Lokasi : Air Terjun Sg Kedondong, Batang Kali.

Mandi time!! Haha ini lah masa yang aku nantikan.. Sesampai nya kat sana terus tukar baju dan seluar.. Terus slassshhh!! Hehe sejukk wooo.. Tambah pulak baru lepas hujan.. Air pun agak deras.. Tapi takde warning pun.. Bantai je lah.. Adeh sampai masuk air dalam telinga..


Amaca cantik tak.. Haha ni pakai handphone cikai je.. Maaf kualiti kurang memuaskan.. Hehe kalau air dalam, nak je terjun dari jambatan tu ke bawah.. Ye lah nak jadi atlet dah lebih umur.. Hehe..


Buat pertama kali aku pertontonkan aku di dalam blogger ni.. Ahaks! Aku adalah aku.. Sedang termenung mencari ilham.. Melihat keindahan alam semula jadi.. Baru perasan , memang muka aku lain gila buka spec.. Haha aku pun nyaris tak kenal aku sendiri..


Amboi korang sedap je mandi aku je tangkap gambar korang.. Eh bergurau senda pulak.. Apa pun tak boleh..


Nasib tak dalam, kalau aku nak  snorkeling dalam ni apa yang aku nampak?? Adakah ikan duyung, ketam? Mahupun ikan lumba-lumba ke?? Hehe ni last berendam sebelum balik..

**************************************************************************************************************

Hari ni memang aku seronok sangat.. Terasa kosong je jiwa.. Indahnya ciptaan Tuhan, aku bersyukur kerana di berikan nikmat bernafas di muka bumi ini.. Alhamdulillah..




Segmen Khas : Islam Itu Indah

on 24 January 2013

Assalamualaikum..

"Rasulullah, dalam mengenangmu.. Kami susuri lembaran silammu, pahit getir perjuanganmu, membawa cahaya kebenaran.."

Mukaddimah permulaan entry aku di di mulakan dengan bait-bait lirik yang telah di popularkan oleh Kumpulan Hijjaz.. Setiap kali tiba hari Maulidur Rasul, tak kira lah peringkat apa pun pasti kita akan dengar lagu ni.. Tapi wajarkah kita hanya mengingati Rasulullah ketika memperingati hari kelahirannya?? Tepuk dada tanya iman, tanya diri tanya hati.. Tatkala teringat sejarah akan kisah Baginda semasa hidup, hati ini luluh lagi..

Disini aku nak join segmen yang di tag oleh sahabat iaitu Cik Lyeen kita ni.. Terus terang aku cakap, aku pun kene refresh balik, terasa malu.. Tapi di kesempatan ini aku pun juga belajar semula.. Thanks Apit, blogger yang amat aku segani.. Beberapa entry ada memberi nasihat, kekadang sampai buat aku mengelamun jauh.. Thanks Bro sebab anjurkan segmen macam ni..


S : Senaraikan Rukun Islam :
  1. Mengucap dua kalimah syahadah.
  2. Mendirikan solat 5 Waktu.
  3. Menunaikan Zakat.
  4. Berpuasa di bulan Ramadhan.
  5. Menunaikan Haji bagi mereka yang mampu.

S : Senaraikan Rukun Iman :
  1. Beriman dengan Allah S.W.T.
  2. Beriman kepada para Malaikat.
  3. Beriman kepada Rasul.
  4. Beriman kepada kitab.
  5. Beriman kepada hari Akhirat.
  6. Beriman kepada Qada' dan Qadar.


S : Bilakah Al-Quran di turun kan?

Pada 17 Ramadahan 13 Tahun sebelum Hijrah.


S : Berapakah Ayat dalam Al-Quran?

6236 ayat.

S : Berapakah Surah dalam Al-Quran ?

114 Surah.

S : Surah apakah yang paling teragung dalam Al-Quran ?

Surah Yasin, juga di kenali sebagai hati al-quran


Disini aku ingin memohon maaf, kalau ada yang tersilap.. Tegur-tegur lah sesama kita.. Wan nak tag semua wan yang beragama islam :)



Kalau Takda Benda Ni??

Assalamualaikum..

Selamat pagi semua, hamboi awal bebenor aku menaip entry.. Tak mengantuk lagi la, lagi pun hari ni kedai cuti so boleh la lakukan aktiviti malam.. Hehe lama dah tinggal benda tu, alhamdulillah masih lagi tak lupa.. Sebenarnya dari selepas publish entry yang sebelum ni dah dapat idea entry ini, namun baru ni ada kesempatan nak menaip dalam sini.. Kalau takda benda apa?? Apa yang aku maksudkan dalam entry ni??

Kalau takde benda ni mesti susah kan?? Bayangkan je lah, takkan nak buat manual kot, kalau dalam 10 site takpe lagi, kalau 90 lebih, mau naik kematu jari even copy paste je.. Haha ringan kan jari takpe, tapi tak lenguh ke weh?? Hehe..

Ikhsan Google.com
Benda ni kalau takde, huh mengeluh juga.. Hehehe tapi bila dah ada jadi pemalas la pulak yela kan.. Bila ada button ni kerja yang di buat berulang kali tu jadi sekali je.. Boleh percaya ke kata aku ni??


Cayo la cakap den.. Betul tak?? Hehe ini baru 25 Group, kalau 90?? Melopong ekau berputih mato.. Hehe memang boleh jejak sejam juga kalau takde benda alah ni, kerja yang mudah ada kenapa mesti pilih jalan yang sukar?? Kalau nak juga terserah.. Tapi kalau tak pasang widget ni blog ringan sikit load dia kalau nak tahu.. Takpelah buat masa ini aku masih lagi berpuas hati.. Jika kawan ada yang tak berkenan just info je tau.. Boleh terima sebarang kutukan :)..

ZZZzzzz....ZZZzzzz!! Adeh terlolap pulak mato den.. Hehe jumpa lain entry ok??


Maulidur Rasul : 12 Rabiul'awal 1434H

Assalamualaikum..

Entry awal pagi hari ini.. Masih tak dapat tidur, muhasabah diri terus ambil peluang ni tambahkan pahala.. Alhamdulillah hari ini adalah hari memperingati kelahiran Baginda Rasulullah S.A.W.. Berbanyakkan selawat ke atas junjungan besar Rasulullah S.A.W..




Pesan Nabi Muhammad S.A.W kepada umat akhir zaman :

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Daripada Abi Najih 'Irbadh bin Sariyah ra. berkata : Telah manasihati kami oleh Rasulullah s.a.w. akan satu nasihat yang menggentarkan hati kami dan kami menitiskan air mata kami ketika mendengarnya, lalu kami berkata : Ya Rasullullah ! Seolah-olah ini adalah nasihat yang terakhir sekali maka berilah pesanan kepada kami. Lalu baginda pun bersabda : Aku berwasiat akan kamu supaya bertaqwa kepada Allah dan mendengar serta taat (kepada pemimpin) sekali pun yang memimpin kamu itu hanya seorang hamba. Sesungguhnya sesiapa yang panjang umurnya daripada kamu pasti ia akan melihat perselisiahan yang banyak. Maka hendaklah kamu berpegang teguh dengan sunnahku dan sunnah para khulafa Al- Rasyidin Al Mahyidin (Khalifah-khalifah yang mengetahu kebenaran dan mendapat pimpinan ke jalan yang benar) dan gigitlah sunnah-sunnah itu dengan gigi geraham dan jauhilah pekara-pekara yang baharu (bid'ah) yang diada-adakan, kerana sesungguhnya tiap-tiap bid'ah itu adalah sesat"- Sumber di petik daripada http://www.e-ulama.org/Hadis/Default.asp?mode=0&ID=55




Perhatian ! Perhatian !

on 23 January 2013

Assalamualaikum..

Hari ini tak terlalu banyak kerja sangat so aku dapat luangkan masa aku dengan blog amat lah panjang.. Ubah sini, ubah sana.. Hurmm ni la hasilnya.. Aku berpuas hati, macam mana korang semua?? Ok kan?? Wahh tak henti kawan bagi support.. Terima kasih kawan :) Ini lah di namakan sahabat seperti yang di nyanyikan oleh Najwa Latiff tu.. Tetapi banyak perbezaan antara kawan dan sahabat.. Bagi aku sahabat paling bermakna cubit peha kanan, peha kiri terasa sakitnya.. Terima kasih ..

Perhatian ! Perhatian ! hehe takde apa lah sangat cuma nak bagi tahu yang navigation (page) atas header aku ni ada la fungsi nya juga.. Faham tak?? Aiyooo aku nak cakap sangat pun aku tak reti menda ni apa.. Hahaha.. Meh tengok gambaq sat noh..


Yang Home, Contact tu.. Ada kegunaanya juga pada aku dan korang, kalau rajin tekan la page tu ye.. Jangan risau bukan link says la.. Hehe nampak sangat takut.. Tapi dah jadi trend orang tinggalkan link dekat shoutbox pakai url says.. Takpe la, berbakti juga pada orang.. Tolong orang buat duit, dapat juga menambah pahala kan..


Ok, bagi navigation Contact tu, boleh la korang hubungi aku melalui cara tu, nombor telefon or whatsapps sorry masih personal lagi.. hehehe.. Yang Ping Site tu memudah kanaku dan korang untuk ping kan segala entry korang di dalam page tu.. Dalam page tu ada aku kumpulkan seberapa yang aku dah kumpul.. Tak kisah lah group blogger atau pun other site yang menyediakan khidmat untuk kita ping enty.. Contoh, kartikel, pingJe.. Yang lain korang boleh la terjah.. Yang  Facebook tu aku sediakan khidmat buat korang untuk direct ke fan page aku.. Yang Timbang Blog tu pula aku sediakan buat sesiapa sahaja yang nak timbang berat blog anda.. Free je pun tak kena bayar pun..



Perjalanan Aku Masih Jauh..

Assalamualaikum..


Kalau korang perasan hari ni aku dah ubah templete lagi.. Malam tadi start dalam pukul 12am sampai 4am.. Bermain code blog bukan sesuatu yang mudah.. Templete ni nampak beza dari templete asal aku.. Yang di mana sebelum ni aku pakai Thesis Ver 1, dan kali ni aku pakai Ver 2 pulak.. Sama tak dengan Boni Kacak?? Hehehe.. Namun perjalanan ku masih jauh untuk sebaris dengan mereka yang terlebih dahulu dari aku.. Namun tiada apa yang boleh mematahkan semangat aku untuk terus berblogger.. Kerna aku ada kamu semua..

Puas juga bersengkang mata, namun aku puas akhirnya kini.. Setapak demi setapak aku melangkah sedikit pun aku tak pernah rasa aku akan kehilangan kawan.. Rasa seolah di hargai tatkala blogger yang terkenal meletakkan aku sebagai bloglist mereka apatah lagi menjadi sebuah blog pilihan mingguan.. Oh Tuhan, aku tak pernah menyangka yang aku akan dapat penghargaan seperti itu.. Banyak yang perlu aku buat untuk menjadi seperti mereka, untuk sebaris dengan mereka.. Namun aku taknak keseorangan.. Terima kasih kawan,kawan kerana tak putus memberikan kata semangat, dorongan.. Allah sahaja dapat membalas jasa kalian semua.. Dari hari ke hari aku semakin bersemangat, dan terus pandang ke hadapan.. Aku takkan sesekali berpaling, kerana ini yang aku mahukan dan aku takkan sesekali takut dengan bayang aku sendiri..




Aku Menyusahkan Korang Ke??

on 22 January 2013

Assalamualaikum..

Aku rasa macam ada yang tak kene semenjak dua menjak tiga menjak ni.. Rasa something yang tak pernah la aku rasakan sebelum ni.. Haihh sampai makan pun tak lalu, mandi tak basah, tidoq tak lena.. Angau ke? Tak lah.. Aku rasa macam ada yang tak kena dalam hidup aku.. Bila aku rasa macam ni mula lah aku fikir yang bukan-bukan.. Ish! hade ke patut macam tu.. Aku ada susah kan korang ke??

Hehe intro entry, kebiasaannya aku mulakan dengan pemanis mulut.. Yang biasanya auta dari apa yang aku nak sharing dalam setiap entry aku..


Ok tak macam ni?? Tak berat sangat kan?? Kalau berat cakap, aku nak kan feedback dari korang juga.. Tak aci la kan aku je kutuk korang.. Hehe bukan nak downkan semangat korang, tapi nak bangkit kan sama.. Kalau ok kasi satu kepala turun bawah satu kali.. Nampok! dah lama tak tulis entry dalam keadaan sengal macam ni.. Haa tapi ni la diri aku yang sebenar, bukan pandai sangat untuk buat entry yang formal.. Tetapi aku akan cuba yang terbaik, hope korang terima aku dengan apa adanya..

Terima kasih pada 'mamat' ini kerana telah buat tutorial yang sangat membantu aku dalam proses meringankan blog aku.. Kalau rajin boleh la terjah link ini.. Sedikit sebanyak berjaya juga aku turunkan berat blog aku sebanyak 30% dari yang asal.. Setiap bulan aku letakkan target, di mana aku nak kan 10K pageviews dengan purata  2.5K/week.. Alhamdulillah, tanpa korang aku takkan boleh capai macam tu..

Sempena hari ini yang aku anggap bermakna sangat sebab hari ini aku menulis dalam entry yang ke -200.. Tahniah kepada aku.. Entah apa yang aku bebelkan sebelum ini aku pun tak berapa ingat.. Terima kasih ini aku tujukan pada semua yang tak jemu-jemu nak menjenguh blog yang tak seberapa nih.. Yang rajin komen, beri pendapat, jutaan terima kasih buat semua..




Jadi Seorang Blogger Bukan Mudah..

Assalamualaikum..

Ikhsan Google

Lama rasanya tak taip entry, hari ni dengan semalam tetiba je ada mood untuk aku me'review blog sahabat aku.. Tahniah kepada 8 orang blogger tersebut.. Semoga kawan-kawan blog aku ni terus sucess.. Yang penting buat blogger yang seangkatan dengan aku ni, terus tak patah semangat untuk berblogger.. Kerana kita insan yang terpilih, bukan semua orang ada kemahiran untuk berblogger..

Sememangnya untuk menjadi seorang blogger memang bukan sesuatu yang boleh kita anggap enteng.. Bukan sesuatu yang boleh di anggap mudah, dan segala kemahiran, segala keupayaan kita untuk menjadi blogger itu bukan semua orang memilikinya.. Oleh itu, tak salah kiranya untuk kita berbangga apa yang kita miliki, tapi awas! jangan melebih bangga pulak tau.. Biar sederhana, tak pernah lupa di saat kita memulakan blog dulu kita pasang niat untuk menjadi salah seorang dari mereka yang telah berjaya dalam Blogger ini..

Ingat senang ke nak jadi blogger?? Yup.. Bermula langkah pertama kita buat blog, entry pertama kita.. Kita imbas kembali bagaimana kita memulakan langkah sebagai seorang blogger.. Dengan takde pageview, takde follower.. Namun sedikit sebanyak kita berjaya mengorak langkah, tambahkan design dengan tutorial-tutorial yang sememangnya telah ada.. Cuba sahaja cari di google, sangat bersepah seperti cendawan tumbuh selepas hujan.. Tahniah kepada kita semua!

Ikhsan Google

Susah juga untuk mencari buah fikiran untuk sesebuah entry.. Susah woo, bagi pengalaman aku sendiri pernah aku memanjat atas pagar untuk mendapatkan satu entry tu, haha frust doh tak tahu apa yang nak di taip, tapi falasafah aku telah meyakinkan aku untuk menulis.. Terbitlah entry yang ternyata lebih terkesan di hati readers semua iaitu takde lain entry yang lahir dari hati yang ikhlas..

Ikhsan Google

Bila berblogger kita mesti :

  • Jangan malu untuk bersoal..
  • Jangan malu untuk berinteraksi sesama blogger..

Kerana mereka yang terlebih dahulu dari kita telah melepasi ujian yang kita sedang lalui bersama ini.. Yakin lah! Kamu tidak keseorangan.. Aku sedang cuba untuk membantu sahabat-sahabat semua.. Ya aku nak kita semua jangan patah semangat.. Mereka yang terdahulu daripada kita ni pun sebenarnya bermula dari bawah.. Tapi mereka sedia memberikan pertolongan kepada kita.. Tak pernah rugi jika kita bertanya pada blogger yang lebih otai ni, mereka pasti akan beri pendapat dan tips yang berguna.. Aku pun cuba untuk menjadi seperti mana mereka dan yang pastinya aku bukannya keseorangan sebab aku yakin kamu semua ada sama sebaris dengan ku!


Review Blog ! : 5 Blogger Terpantas !

Assalamualaikum..

Sorry lambat sikit nak mulakan review, ada kerja sedikit tadi.. Ni alhamdulillah, dengan lafaz bismillah aku nak mulakan review blogger yang bertuah di sebabkan kepantasan nya mengkomen dalam blog aku yang tak seberapa ini.. Jutaan terima kasih, kepada 5 orang blogger ini.. Mereka antara yang terpantas, walhal cuma review blog je.. Dan aku akan bagi komen pro dan sebaliknya.. Maaf jika ada tersinggung perasaan, cuma
pada aku.. Kita perlukan anjakan paradigma untuk berubah.. Dan paling aku inginkan kita sama-sama naik.. Kita berblogger ni tanpa rasa jemu, sentiasa bersemangat.. Dan paling penting kita yakin dan rajin..

Blogger pertama yang bertuah :

http://www.ainizakaria.my
  • Kalau tak silap Aini ni pernah buat segmen.. Wan masuk segmen tu, memang bertambah followers wan lepas join segmen Aini..
  • Blog kemas gila, serius tengah jelesssssss ni.. Hehe :D Simple but nice.. Header ala-ala pasangan romantis , serius comel.. Dan paling suka tentang blog ni adalah tagline empunya blog ini " Jatuh itu sakit, tapi bangun itu perlu ".. Cukp dengan kiasan dan makna yang tersirat..
  • Blog yang sangat tersusun dari segi kekemasan, reka letak, dan susunan pada sidebar..
  • Blogger ini juga rajin membuat tutorial dan freebies.. Kekadang dulu wan sebelum tukar templete SEO ni wan selalu rujuk bila wan nak ubah coding blog..
  • " Hikmah di sebalik ujian" tajuk blog Aini.. Cukup mendalam..  Dan wan harap segala dugaan di tempuhi dengan sabar..
  • Jom terjah blogger Aini Zakaria..

Blogger kedua yang bertuah : 

http://www.ieta.my

  • Blogger ini terpilih kerana telah menjadi orang kedua yang komen dalam entry sebelum ni.. Blog sweet pinky gitu.. Susunan kemas cuma perlu header kalau di tukar pun bertambah kemas..
  • Saya suka dengan tagline blog akak " Blogku dunia penulisanku,menulis untuk kepuasan diri,dan berkongsi pendapat dan cerita" menarik kan kata-kata di atas..
  • Blogger yang rajin menjoinkan diri dengan pelbagai contest, segmen.. Itu satu contoh sikap yang patut kita contohi bersama..
  • Font, jenis font kemas dan reka letak dalam blog juga kemas.. Seprti yang saya cakap kan tadi, jika header akak ditukar, tentu lebih kemas.. Akak boleh je cari blogger lain untuk buatkan header, di samping tu dapat juga membantu menjana pendapatan diorang..
  • Yang penting jangan patah semangat untuk berubah - wan komen untuk entry akak " Saya tak hebat".. Semua blogger yang dah retiss2 ni bermula macam kita.. Wan juga baru 6bulan berblogger, wan nak kita sama-sama naik.. :)
  • Jom terjah blog Ieta ..


Blogger yang ketiga bertuah : 

http://vaneelea.blogspot.com

  • Kalau tak silap semalam Vee pun ada try untuk dapat review dari Wan kan?? Cuma nasib tak menyebelahi Vee je.. Hehe apa pun Vee terpilih hari ni, tahniah ye..
  • Blogger dari Sarawak ni, baru sahaja wan kenal melalui segmen Apit.. Blogger ini memilih mengunakan simple templete tapi kemas..
  • Susun atur dalam blog Vee ni pada pandangan Wan masih lagi boleh di perbaikki.. Mungkin hit percuma dari @ Gua Blog itu lebih elok di letakkan di bahagian footer blog.. 
  • Font, dan jenis font juga sesuai..
  • Blogger baru ni, bagus teruskan usaha yep! Rajin lagi Vee join segmen dan cari tutorial untuk perbaikki blog Vee.. Terima kasih sebab join segmen Wan ni.. 
  • Jom terjah  Vee Lea..

Blogger keempat yang terpilih :

http://supermonitor99.blogspot.com/
  • Blogger ini semalam pun mencuba untuk Wan review blog.. Tapi cuma agak lewat sedikit semalam.. Dan hari ni adik bertuah ye.. Tahniah!
  • Blog adik ni ok, guna blog skin memang nampak kemas.. Tapi adik kena juga letak widget follower juga.. Sebab Wan pernah terkena sebab Wan juga pengguna blogskin dalam seminggu juga la.. Adik cari tutorial ye untuk tambahkan widget tu.. Sebab agak sukar juga untuk bermain coding blogskin walaupun code nya simple dan mudah tapi berhati-hati..
  • Blogskin ni memang dah kemas, cantik dan adik cuma mencorakkan lagi je.. Semoga cepat sembuh ye, sian demam tak larat pergi sekolah :D
  • Jom terjah blogger Farhan Irfan..

Blogger terakhir yang berjaya menempatkan diri dalam segmen ini :

http://neenaamanee.blogspot.com/
  • Tahniah Nina, anda orang yang terakhir yang berjaya komen dalam entry Wan tadi.. 
  • Blog Nina ni cantik, kemas.. Wan sangat tertarik dengan background blog Nina, cantik gila.. Hehehe..
  • Susun atur, reka letak blog Nina ni sangat kemas, errr ni simple templete kan?? Macam denim pun ada.. 
  • Blog Nina serius tak berat, kalah blog wan ni.. Apa rahsianya?? Hehe kongsi lah buat tutorial.. Wan pun sambil belajar..
  • Font, jenis font yang Nina pakai sesuai, header Wan tengok cantik tapi kurang paham apa ayat dalam header tu.. Mata Wan ni dah 4 tapi still rabun lagi tak tahu silap tang mana..
  • Background post Nina pun cantik.. Serupa macam blog wan dulu.. 
  • Keseluruhan blog ni memang kemas..
  • Jom terjah Blogger Nina..

********************************************************************************************************


Tamat sudah untuk review blog hari ini.. Ada blogger tadi request suruh buat 10 blogger yang kena review.. Insyaallah kalau ada kesempatan masa nanti boleh la.. Segala teguran wan jangan amik hati, kalau ada terkasar bahasa dalam entry ini wan hulurkan sepuluh jari memohon maaf.. <---- amik mood hari raya tahun lepas :D

p/s : Maaf lambat sebab internet macam siput tadi dan ada kerja..

Segmen : 5 Blogger Terpantas!

Assalamualaikum..

Semalam aku dah meng"review" 3 orang blogger yang jari jemarinya yang agak pantas untuk mengkomen di dalam entry aku semalam yang bertajuk Segmen 3 Blogger terpantas.. Hari ni sekali lagi aku nak ambil peluang nak buat segmen ni lagi bertujuan untuk merapatkan silaturrahim antara kita.. Hari ni aku mencari 5 orang blogger terpantas komen dan like fan page fb aku..  *Akan di check.. cepat-cepat.. hehehe..

Cuma komen di bawah entry ini dan like fan page aku di sidebar itu blog anda semua akan di review.. Senang kan?? Tak perlu entry bagai.. Cepat-cepat ye??






Review Blog! Segmen 3 Blogger Terpantas!

on 21 January 2013

Assalamualaikum..

Seperti yang aku buat entry sebelum ini, aku nak buat simple segmen yang teramat-amat lah simple.. Wahh memang cepat lah tangan korang, bagus.. Aku suka kan macam ni.. Segmen ni tersangat simple, takde syarat.. Tak payah buat entry.. Bagi yang dah follow blog aku ni tentu tahu dengan pantas.. Ok tanpa membuang masa lagi jom kita tengok siapa yang bertuah untuk hari ini..

http://cyanxkamo.blogspot.com/
Tips dan info berguna untuk anda :
  • Blog cute, cuma kalau boleh kurangkan widget-widget yang kurang di pakai.. Cuba gunakan templete yang ringkas tapi menarik..
  • Contoh washed denim or blogskin.. Kalau mahir dengan coding blog boleh la edit sendiri.. Gunakan font yang sesuai.. Saiz font, jenis font amat membantu anda.
  • Cuba guna kan templete yang mengandungi 2 kolum, ternyata akan lebih kemas.
  • Blogger ini sangat rajin untuk join segmen @ GA yang di anjurkan oleh blogger lain, sesuatu yang bagus untuk contohi..
  • Ringan, cepat dan pantas..
  • Wan dah follow blog ini, mungkin juga melalui segmen..
  • Tahniah anda terpilih dan anda terpantas untuk komen dalam entry saya! ;D

http://sayaaishah92.blogspot.com/
Tips dan info berguna untuk anda :
  • Blogger meminati atau menggemari warna purple.. Canti purple dia, cuma background kalau tukar warna lain tentu lebih kemas..
  • Dari segi font, jenis font.. Sesuai dengan blog,dan tidak terlalu halus.. Mudah di baca..
  • Cuba pakai 2 kolum , gunakan tabbed code untuk pasang 3 jenis code yang berlainan eg. bloglist, blog archieve,follower..
  • Blog yang ringan dan mudah untuk masuk ke dalam blog ni.. Header comel kan?? Hehe..
  • Wan follow blog ni, alangkah terkejutnya sebelah tu blogger retiisss iaitu Zyra Roxx.. Gulp!
  • Tahniah anda terpilih atas ketangkasan anda komen dalam entry segmen pantas ini :D

http://fakhruru.blogspot.com/
Tips dan info yang berguna untuk anda :
  • Akhirnya ada juga blogger wakil dari kaum Adam.. Blog ni kemas dan memiliki 2 kolum.. Memang nampak kekemasan blog ni.. 
  • Header blog ni nampak kiut miut.. Kekemasan blog ni di tambah pula dengan penggunaan font, jenis font yang amat sesuai..
  • Background blog memang gitu ke kepala aku yang dah mereng?? Hehe apa pun nice bro.. Blog kemas, laju dan tak berat..
  • Cuba kurang kan di dalam sidebar tu, tabbed code salah satu cara untuk jimatkan ruang sidebar.. 1post 1 page akan menambahkan seri di dalam blog anda.. Cubalah !
  • Aku dah follow blog ni, mungkin dalam segmen yang lepas..


**********************************************************************************************************

Tahniah kepada 3 orang blogger di atas kerana telah di review oleh aku.. Dengan kepantasan yang di miliki oleh mereka ni, melayak kan diri mereka di review.. Segala teguran yang aku berikan harap korang takkan terasa hati, aku nak korang akan ambil positiv.. Kerana aku nak kita semua sama-sama naik.. Jangan mudah putus asa.. Mereka semua yang dah berjaya dalam dunia blogger ni bermula dari bawah juga.. Seperti kita pada permulaannya..

Cari pelbagai tips yang berguna, dan ada blogger sudah mencapai kejayaan tahap maksima walaupun mereka sendiri tidak pernah menyangka..

p/s : Tiada kejayaan yang datang tanpa usaha yang gigih.. Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian..


Segmen 3 Blogger Terpantas!


Assalamualaikum..



Hari ini dengan baik hatinya aku nak buat simple segmen.. Apa yang simple sangat?? Senang je, takde syarat -syarat, tak payah buat entry.. Korang just letak kan link korang di bawah ini.. Untuk hari ini aku nak cari 3 orang blogger bertuah untuk aku review.. cepat, sapa cepat dia dapat :)

Segmen : Jom Tambah Follower Sebanyak yang Mampu

Assalamualaikum..

Hari ni nak join segmen yang sangat - sangat simple.. Segmen ini di buat khas oleh blogger yang bernama Yaya.. Nak join kan?? just clik banner yang comel di bawah ni ok??

 


Wan dah follow blog yaya..

Jom ramai-ramai join sebab tarikh tutup lambat lagi.. 
15 Febuari 2013!!

Tutorial : Ringankan blog ! Guna trick CSS Compressor

on 20 January 2013

Assalamualaikum..
Hari ni bertambah rajin aku nak buat kan tutorial dari hasil apa yang aku buat.. Sebelum aku buat entry ini aku akan mencubanya dahulu sebelum buat tutorial ini.. Adeh takde sapa pun nak request, saja nak berkongsi ilmu untuk menafaat bersama kita.. Penting ke blog ringan??

Disini aku amat mudah mengkongklusikan bahawa pentingnya sebuah blog tu ringan.. Dan yang paling penting, ianya amat mesra dengan SEO.. Jom ikuti tutorial ringan kan blog dengan menggunakan CSS Compressor..

  • Pilih Templete > Edit HTML > Tick Expand Widget.. Pastikan anda backup templete anda terlebih dahulu.
  • Pergi ke web CSS Compressor.
  • Pergi ke edit HTML itu semula dan copy kod dari <b:skin> dan ]]></b:skin> . Pastikan anda coy betul-betul code itu.. Bagi code <b : skin > perlu copy selepas code itu, manakala untuk code ]]></b:skin > pula anda ambil sebelum code itu.. Pening ?? OK.. Lihat betul-betul gambar ini..
  • Copy selepas code <b:skin> tau?? Bermula dari code <![CDATA[/*.. Itu bagi code aku, tapi kebiasaannya macam tu lah.. Highlight code tu sampai sebelum jumpa  code ]]></b:skin> tau??


  • Nampak tak?? Copy semua yang korang highlight kan tadi kemudian paste dekat CSS Compressor tadi.. Bila dah copy jangan terus compress-it!.. Tick pada normal dan don't strip any comments.. Faham? Tak faham boleh tengok gambar di bawah ni pula..




  • Lepas korang paste ke dalam box yang di berikan, korang boleh la tekan compress-it tu.. Lepas tu dia akan berikan code yang baru yang telah di modifite, bertujuan untuk meringankan blog anda.. Kalau korang gila maut pandai bermain coding blog, tak salah untuk korang tukar kepada Super Compact tu..
  • Copy code yang baru itu dan paste kan semula pada edit HTML anda..
  • Preview dahulu, jika takda masalah boleh save.


Banyak lagi yang aku belum explore, especially tentang SEO.. Meta Tag, dan bermacam lagi perlu aku explore dan kemudian sedikit sebanyak aku akan share serba sedikit untuk readers semua.. Selamat mencuba..


Tutorial : Recent Post with Thumbnail

Assalamualaikum..

Hari ni sibuk belek-belek google cari tutorial untuk Recent Post yang lain dari lain.. Pada aku cantik la juga, tapi aku tak pasti la code ni berjaya ke tak untuk pengguna blogskin.. Siapa yang rajin nak test tu boleh la di alukan.. Simple je recent post ni, ada sekali thumbnail beserta jumlah komen sekali.. Perasan tak dekat sidebar aku tu.. ??




  1. Add gadget ----- > HTML/ Javascript
  2. Copy code dan paste dalam gadget tersebut..
<script language="JavaScript">imgr = new Array();imgr[0] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";imgr[1] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";imgr[2] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";imgr[3] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";imgr[4] = "http://i43.tinypic.com/orpg0m.jpg";
showRandomImg = true;boxwidth = 300;cellspacing = 8;borderColor = "#ffffff";bgTD = "#000000";thumbwidth = 40;thumbheight = 40;fntsize = 12;acolor = "#666";aBold = true;icon = " ";text = "comments";showPostDate = false;summaryPost = 40;summaryFontsize = 10;summaryColor = "#666";icon2 = " ";numposts = 5;home_page = "url blog anda";</script><script src="http://myblogtalk.com/bloggertemplates/js/recentposts_thumbnail.js" type="text/javascript"></script>

boxwidth = ukuran kotak widget
cellspacing = ruang antara kotak
thumbwidth & thumbheight = ukuran tinggi dan lebar kotak gambar
numpost = jumlah post
url blog anda = nama url blog

ok boleh save.. Selamat mencuba..

Kenapa?? Mengapa?


Assalamualaikum..



Selamat berhujung minggu buat semua.. Sebenarnya aku dah tak tahu nak buat tajuk apa, haha pakai bedal je kan aku ni.. Ish entah apa-apa.. Patut lah pageviews semakin berkurang.. Bukan nya robot yang bijak untuk kekalkan pageviews ni.. Semalam aku lupa ping entry aku.. Hehe kenapa entah..


Ini ada benda aku nak kongsikan bersama korang.. Apa perasaan anda bila tahu cinta anda di khianati? Bila kita busy kerja pasangan kita selalu je text org lain.. Bila date pun selalu je text depan mata kita, seharian tak boleh lekang la handphone tu dekat tangannya.. Ini merupakan kisah kawan kepada kawan aku, dia juga berhajat sangat nak tengok kisah dia ni masuk dalam blog aku.. Wahh kelasss kau, aku pun bukan takde medium cerita, cuma aku ni taknak lah menghampakan kawan aku ni..


************************************************************************************************************

A ni merupakan kawan aku, dia bekerja di sebuah pasaraya yang terkemuka di Bandaraya Johor Bharu, hari-hari sangat sibuk dan semacam tak sedar A ni menghampakan awek @ bakal tunangnya iaitu B.. Hari-hari kerja, sibuk kemain sampai menghirau kan B.. B ajak jumpa ada je alasan, B call cakap tengah kerja la, bila malam B telefon lansung tak berjawab sebab A dah tidur lena akibat kepenatan bekerja..

A tak menunjukkan apa-apa tanda untuk berubah sikap, namun B masih lagi sabar dan tidak menunjukkan apa-apa respon untuk berubah.. Namun semakin lama semakin A hilang tanggung jawab, semakin A lupakan peranan nya.. B pelik seolah-olah dirinya seakan tak wujud, semacam dirinya tidak di hargai.. B mula berubah dari hari ke hari..

A hairan, selalu bangun pagi sebelum subuh mesti ada sekurangnya 4 panggilan, namun satu pun tak pernah berjawab.. A hairan bila nak pergi kerja saja ada msg/whatsapps dari B yang menyatakan "Abg hati-hati pergi keje, baby sayang Abang".. Tapi kenapa hari ini B tak macam selalu?? Mengapa?? A mengambil keputusan untuk berjumpa dengan A.. Melalui perbualan telefon " Hello, baby.. Abg nak jumpa baby masa abg break nanti boleh?? Abg jemput rumah ye??  " Abg takde kerja ke?? Takpe lah baby boleh faham dan baby dah biasa sorang-sorang"  " Abg break ni, nanti kawan abg cover kejap.. Please penting ni.."   " Ok, datang nanti lepas zohor, ambil baby dekat rumah..

Tepat pada masa yang di janjikan A ni mengambil B di rumahnya dan keluar bersama.. A hairan dalam perjalanan B leka bermain handphone nya.. Sepatah pun mereka tidak bercakap, B asyik ketawa bila baca mesej.. A pelik, dengan siapa B mesej.. Hendak saja memberhentikan kereta nya yang di pandu itu ke tepi jalan, tapi A fikir panjang dan tidak membuat keputusan yang melulu.. A menahan sabar.. Telah sampai di sebuah taman, yang di mana di taman itulah menjadi titik permulaan bibit perkenalan antara mereka.. " Baby ingat lagi tempat ini?? B senyap tanpa bersuara, dan terus menekan keypad Blackberry nya itu.. Ketawa setelah baca mesej.. A terus bertanya lagi " Baby text sapa tu?? Dari tadi abg tengok tak berhenti-henti.. Lepas tu baby ketawa sesorang.. "Abg kisah ke?? Selama ni abg ada kisahkan baby ke?? Makan minum baby, sihat tidak baby ada abg ambil tahu?? Abg tahu kerja.. kerja.. kerja.. Ada abg ambil kisah?? " Tapi abg buat untuk kita, bulan depan kita nak tunang dah, jangan macam ni.. Mak abg dah sibuk buat persiapan dah.. Babyyy..

B hanya mampu menahan air mata tatkala A sememangnya romentik dan pandai memujuk.. B mengalah dan ceritakan perkara yang sebenar.. B bukan mesej dengan sapa-sapa pun.. B cuma chat dengan simsimi je.. B tak pernah curang, B cuma nak kawan berhibur saja.. A hanya mampu berdiam, dia tahu dia sudah abaikan tanggungjawab dia.. Lalu hubungan mereka bertambah baik.. A pun berubah, selalu sangat call, mesej.. Time break mesti makan sama-sama.. Dan sekarang mereka sudah pun bertunang dan mengikat tali pertunangan selama 6 bulan..

Tahniah, maafkan aku tak dapat menghadiri majlis tunang tu, dan maaf aku mereka-reka perbualan tu, tetapi masih lagi hubung kait dengan apa yang kau ceritakan malam tadi kan???.. Alahai ketawa besar aku, rupanya kawan aku hanya jeles dengan simsimi je.. Hahaha..


SEGMEN : SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN

on 19 January 2013

Assalamualaikum..

Lama rasanya tak join segmen.. Hari ni nak join segmen yang di buat oleh sahabat blogger Cik Mimie.. Segmen ni tak letak syarat yang panjang pun, tarih segmen ini pun masih panjang.. Buat kengkawan yang rajin join segmen ni, boleh la terjah empunya segmen ni ok??



Tekan banner ini perlahan-lahan.. Anda akan menyelusuri terus ke empunya blog untuk join segmen ni..

  • Tepat pada 11 Febuari 2013 ni aku berumur 24 tahun..
  • Nama sebenar aku Mohamad Shah Irwandy Bin Misran
  • Blogger yang berasal dari Muar.
  • Single but not available.
  • Yang aku tahu, orang yang lahir dalam bulan Febuari ni semua kacak dan cantik..Ahaks!
Saja je bagi lebih, empunya segmen takde pun suruh aku membebel panjang.. Ehh tak payah meleter panjang jom join segmen sahabat saya!
 
© Blog CCK All Rights Reserved