Tips Perjalanan Jauh

on 4 April 2013



Tips Perjalanan Jauh | Untuk memulakan perjalanan yang jauh, hendaklah kita untuk memastikan yang paling penting keadaan kenderaan yang selamat, sikap pemanduan dengan betul, dan patuhi undang-undang jalan raya..

Perjalanan jauh tak ku rasa, kerna hati ku melonjak sama, ingin berjumpa sanak saudara, yang selalu bermain dimata..


Paling penting, memastikan kondisi/ keadaan kenderaan yang selamat dapat memastikan perjalanan yang selamat sehingga sampai ke destinasi yang hendak di tuju.. Ini adalah faktor yang paling penting dalam perancangan sebelum memulakan perjalanan yang jauh. Contohnya keadaan enjin : Mesti lah di servis terlebih dahulu, keadaan angin yang mencukupi, tayar yang elok.

Utamakan keselamatan diri anda juga penting, rehat yang cukup merupakan faktor yang paling penting.. Ditambah pula dengan patuhi keselamatan dan undang-undang negara.. Keselamatan diri juga penting, andaikata anda membawa motosikal, jaket keselamatan, halmet /topi keledar yang di perakui oleh sirim..


Akhir sekali, pemanduan berhemah dapat mengurangkan kadar kemalangan maut.. Tidak guna kerajaan buat Ops Sikap dan bermacam Ops lagi, jika sikap pemanduan tidak berhemah, pemanduan yang bahaya, sikap pengguna jalanraya masa kini memang boleh dikatakan pada tahap yang kritikal. Patuhi la undang-undang jalanraya, ingatlah orang yang tersayang..




p/s : Ada gambar yang memang takde kena mengena.. Layan je lah.. 



Ranking: 5

6 Comment:

 1. yang pasti, duit mesti ada byk... hahaha terbaiklah tips irwan ni... dengan gambar yg lawak, tapi bermanfaat.. thanks irwan

  ReplyDelete
 2. hehehe...besau helmet 2 cnfrm x pecah kepala

  http://www.mimbarhatiku.blogspot.com/2013/04/andai-aku-bisa-menggantikan-kesakitan.html

  ReplyDelete
 3. di unsur yang bermanfaat, ada juga unsur lawak tu, amboih, haha

  ReplyDelete
 4. alamak..tiba2 nk balik sabah pulak...:'(

  ReplyDelete

Terima Kasih sebab sudi tinggalkan komen anda di sini..

 
© Blog CCK All Rights Reserved